RacingWorld.be

Nabeschouwing: Jos Menten (MPM Racing by Verbist)

Afgelopen weekend heeft Jos Menten aan de 30ste editie van de Menzo 24 Hours of Zolder deelgenomen. In een slopende wedstrijd is Menten samen met zijn teamgenoten Markus Palttala, Armand Fumal en Michel Pulinx op een uitstekende derde geëindigd. Ondanks een probleem met een stukke steekas en twee afgebroken velgen op de Porsche 996 GT3 RS keert het kwartet tevreden huiswaarts, met twee bekers, champagne en bloemen.

Tijdens de vrije trainingen wordt Jos Menten als last-minute rijder opgetrommeld om het Belgisch-Fins trio Fumal-Pulinx-Palttala te versterken. MPM Racing by Verbist heeft speciaal voor de 24 Hours of Zolder een Porsche 996 GT3 RS klaargestoomd, met als doelstelling een top-vijf positie aan het einde van de zware wedstrijd. Na de vrije training en de kwalificaties toont Jos Menten zich bijzonder tevreden over het weggedrag van de Porsche: "De auto voelt werkelijk perfect aan. Nog nooit heb ik zo zorgeloos naar een 24-uursrace toegeleefd. We hoeven het materiaal geen pijn te doen en kunnen tempo rijden. Samen met Markus Palttala en onze twee Belgische vrienden moet een mooi resultaat mogelijk zijn."

Tijdens de warm-up werkt Armand Fumal een aantal installatierondjes af: "Armand heeft een aantal nieuwe onderdelen gerodeerd. We zijn helemaal klaar voor de wedstrijd. Het is Markus die de start zal nemen, waarna ik de tweede stint voor mijn rekening neem. Daarna is het de beurt aan Armand en Michel. De veertiende plaats is een goede positie om te starten en eenmaal de wedstrijd op gang, zullen we ons een weg naar voren banen."

Zaterdagnamiddag omstreeks 16u00 neemt Markus Palttala een kanonstart. In amper twee ronden komt de Porsche 996 GT3 RS als zevende door, om enkele minuten later als vierde rond te toeren. Wanneer het spel van de pitstops begint, klimt de Fin zelfs op naar de tweede plaats. Na anderhalf uur wedstrijd neemt Jos Menten het stuur over. De Nederlander rijdt een verstandige stint en komt na 3 uur wedstrijd als leider door: "Ik heb helemaal niet op de limiet gereden. Het laatste kwartier was wel echt afzien. Onder een loden zon heb ik anderhalf uur gereden zonder ook maar één druppel te kunnen drinken. Blijkbaar was er een probleem met mijn drankbus..."

De hele wedstrijd blijft de MPM Racing by Verbist Porsche vooraan meestrijden... tot het noodlot voor de eerste keer toeslaat rond 06u00 's morgens. Armand Fumal wordt binnengesleept met een gebroken velg linksachter: "Dit is autosport. Hier kan je niets aan doen. We hebben bijna tien ronden verloren en het ziet ernaar uit dat we die achterstand niet meer kunnen goedmaken. De leiders houden er een verschroeiend tempo op na, maar mijn inziens kunnen de GT3-wagens dit niet volhouden tot het einde van de wedstrijd", vertelt Jos Menten bij het ochtendgloren.

En Jos Menten krijgt gelijk. 's Morgens worden diverse GT3-wagens door problemen geveld. Samen met zijn Finse maatje Markus Palttala brengt de 27-jarige coureur uit Haelen het Divisie 3-team opnieuw in de wedstrijd. Maar ook bij MPM Racing by Verbist steekt de pechduivel de kop op. Na 19 uur wedstrijd duikt Fumal plots de pits in met een kapotte steekas. Hiermee verliezen Menten en co dertien ronden: "Hierdoor vielen we terug naar de zevende plaats, maar opgeven staat niet in ons woordenboek. In de vijf resterende uren konden we nog vier posities goedmaken, goed voor de derde plaats algemeen; tweede in Divisie 3. Al bij al ben ik tevreden met deze wedstrijd, maar er had zoveel meer gezeten. Wanneer je ziet dat de winnende Porsche 800 ronden heeft afgewerkt en wij over de streep komen met een achterstand van 19 ronden... dan kan je concluderen dat we zonder deze problemen hadden kunnen meestrijden voor de overwinning. Ook een tweede afgebroken velg op 2 uur van het einde kon ons niet van het podium houden! Markus heeft een geweldige eindstint afgewerkt. Hoedje af! Er rest me niets anders dan de pitcrew en mijn teamgenoten te bedanken voor de geleverde prestaties."

MK/JM press

VZW 24u.be - De redactie op zondag 31 augustus 2008 om 17:41.
Circuit ZolderBelgian GT ChampionshipPriorwebEuro PrintingWS LetteringMultidesk.be - Dé gratis PC- en multimedia helpdesk!