RacingWorld.be

Nabeschouwing: JD Competition by Astromega

Het Belgian GT Championship Mediagroep Van Dyck was dit weekend op het circuit van Zolder aan de vijfde meeting van het seizoen toe. JD Competition by Astromega nam met twee wagens, een Porsche 996 GT3 RS en een Lamborghini Gallardo GT3 aan de 24 Uur van Zolder deel, de belangrijkste wedstrijd van het nationale autosportseizoen. Op de Gallardo in de kleuren van Bingoal zaten de Nederlandse broers van der Zwaan, Patrick Ceusters en Henk Haane, terwijl de Porsche Tim Verbergt, Jeff Hemroulle, Joost Vollebergh en Danny De Laet achter het stuur kreeg. Na 24 uur racen finishte de Lamborghini heel knap elfde en vijfde in de GT3-klasse, terwijl de Porsche als dertiende algemeen en als vijfde in categorie D3 over de meet kwam. Twee top-5-plaatsen voor JD Competition en wat meer is, voor het eerst kwam een Lamborghini Gallardo GT3 over de finishlijn van een 24-uursrace, een wereldpremière voor het Antwerpse team.

De vrije trainingen en kwalificaties verliepen voor JD Competition met twee snelheden. Enerzijds konden de Lamborghini-rijders zich vlekkeloos binnen de top-10 kwalificeren, terwijl de Porsche met wat problemen te kampen had. "Het duurde behoorlijk lang voor wij een goede set-up vonden en eigenlijk konden we het potentieel van de wagen nooit ten volle benutten", doet Tim Verbergt het verhaal. "Noch Jeff, noch ik raakten verder dan de zestiende plek en dat was een beetje een ontgoocheling. Maar goed de wedstrijd is lang en we zullen wel zien op zondagnamiddag."

Tijdens de race zelf klom de Porsche, dank zij het secure rijden van het viertal gestaag naar voren op. Jammer genoeg ging bij het ochtendgloren een top-5 algemeen verloren ten gevolge van een stukke cardan, gevolgd door een gebarsten velg. "Echt een ontgoocheling", vertelt Danny De Laet na de race gelaten. "Ik zat bovendien iedere maal dat er iets misliep achter het stuur van de wagen, onwaarschijnlijk en frustrerend. We finishen wel, maar daarmee is ook alles gezegd. Ik moet de technische crew wel bedanken want zij hebben nooit opgegeven, een knappe prestatie in deze toch wel zeer zware race."

Een ander geluid kwam er uit het kamp van de Lamborghini. Voor de race gaven weinig kenners een cent om de kansen van de Italiaanse schone. Nooit was een Gallardo in FIA GT3-uitvoering erin geslaagd om een 24-uursrace uit te rijden en dus begon het Antwerpse team aan een enorm avontuur. "We hebben inderdaad wel enkele kleine problemen gekend", doen de broers van der Zwaan samen hun verhaal, "maar niets ingrijpend. De meeste kopzorgen baarde ons de elektronica van de wagen, maar zowel de motor als de transmissie hebben het prima gedaan. We zijn echt positief verrast door het team en de wagen. Ook onze ploegmaats zijn toto het uiterste gegaan, Henk (Haane) heeft alles geprobeerd om nog tiende te worden, in zoverre zelfs dat hij na de finish bijstand van de medische dienst diende te krijgen. Wij hebben een prachtig weekend beleefd, zonder meer."

Met deze positieve noot blikt JD Competition alweer op de volgende opdrachten vooruit. Over twee weken staat de volgende race van DSMEC op het programma en één week later trekken de teams van het Belgian GT Championship richting Spa.

JC/JD press

VZW 24u.be - De redactie op zondag 31 augustus 2008 om 23:35.
Circuit ZolderBelgian GT ChampionshipPriorwebEuro PrintingWS LetteringCKW Media