RacingWorld.be

ProSpeed Competition wint knappe 31ste editie van de 24 Hours of Zolder

De 31ste editie van de 24 Hours of Zolder is door het viertal Rudi Penders, Franz Lamot, David Loix en Louis Machiels in een recordafstand gewonnen. In hun ProSpeed Competition Porsche 996 GT3 RS gingen ze de First Motorsport Porsche van Bert Longin, François Verbist, Henk Haane en Ruben Maes, meteen ook de winnaars in de GT3-klasse, en de Kuismanen Chrysler Viper van Pertti Kuismanen, Duncan Huisman, Erik Behrens en Karl Hasenbichler vooraf. De 24 Hours of Zolder jaargang 2009 werd een spannende en open editie, met bovendien een nieuwe recordafstand van maar liefst 844 ronden als kers op de taart.

De strijd vooraan was er een tussen zes wagens. De beide Chrysler Viper startten vooraan, maar vielen ook vrij snel met allerlei euvels in de rankschikking terug. De Finnen van Kuismanen Competition vochten echter schitterend tot een derde plaats terug, terwijl de Amerikaanse bolide van AD Sport na een werkelijke slijtageslag net de top-10 miste. Ook de drie Dodge Viper, het GT3-broertje van de Chrysler, bleef niet van pech gespaard en enkel het exemplaar van KRK met Kris en Koen Wauters, Raf Vanthoor, die de F3-titel van zijn zoon mocht vieren, en Jeff van Hooydonk bereikte als vijfde - en derde GT3 - de finishvlag. Koen Wauters en Jeff van Hooydonk blijven ook leider in het Belgian GT Championship.

Na de problemen voor de diverse Viper was het aan Delahaye Racing Team om ProSpeed en First Motorsport onder druk te zetten. De Renault Mégane van het Dream Team Kumpen, Goossens, Soulet en Sougnez leidde tot het ochtendgloren, "maar dan liet de krachtbron het afweten, meteen was het over and out voor ons", aldus Ludovic Sougnez. Ook de Ferrari van Kelders, Bouvy, Mollekens en Coens onderging hetzelfde lot rond het middaguur.

Exit de Vipers en Delahaye Racing dus en ProSpeed Competition had tijdens de resterende vier uur nog weinig moeite om de Porsche van First Motorsport af te houden. Het viertal in de GT3-Porsche was wel snel, "maar onze Porsche 997 worstelde met de remmen en we konden de achterstand niet meer goedmaken", wist ook Bert Longin kort voor de finish. Een eerste zege dus voor ProSpeed en het viertal Rudi Penders, Franz Lamot, David Loix en Louis Machiels, dat buiten een probleempje met de splitter vooraan en een losgekomen motorkap nooit langer dan nodig was in de pitlane stilstond.

De Speedlover Porsche van onder meer Hemroulle en Verbergt vervolledigde met een vierde plaats algemeen - en een tweede in GT3 - het succesverhaal van Porsche, terwijl de First Motorsport Porsche 997 GT4 zesde algemeen werd en meteen eerste GT4. Beliën, Derdaele Jr, Wauters en Van Rompuy zetten met de 'kleine' Porsche van First Motorsport een enorm knappe prestatie neer. De MRT Porsche van Voets-Bouillon-Tavernier-Cox werd tiende algemeen, waardoor Porsche de helft van de wagens in de top-10 uitmaakt.

De vierde plek in GT3 was voor de JD by KS Lamborghini, meteen negende algemeen. De twee overige top-10 plaatsen waren voor BMW, met winst in de silhouetteklasse en een zevende plaats voor de KS Motorsport BMW van onder meer Vanbellingen, één plaats beter dan de Britse Moore BMW, de eerste toerwagen.

Vermelden we nog de vijfde plek in GT3 van de VDS Mustang, de twaalfde plek van de BMW 120d en het feit dat beide Renault Clio de finish bereikten, net als de tweede KS Motorsport BMW en de Ford Mustang GT4.

Meer dan 20.000 toeschouwers vonden de weg naar Circuit Zolder en ze konden er van een spannende eerste editie onder leiding van Speedworld Promotion genieten. Maar ook de diverse randanimaties, van de optredens over de Kermis, tot de Bikini Car Wash werden door het publiek meer dan gesmaakt.

Afspraak op 19 en 20 september voor een volgende event van Speedworld Promotion, de Francorchampagne.


Uitslag:

1. Penders - Lamot - Loix - Machiels (Porsche 911 GT3 RS) 844
2. Verbist - Longin - Maes - Haane (Porsche 911 GT3 Cup S) + 4 ronden
3. Kuismanen-Huisman-Behrens-Hasenbichler (Chrysler Viper GTS-R) + 37 ronden
4. Hemroulle-Verbergt-Raus- Van Hover (Porsche 911 GT3 Cup) + 38 ronden
5. Wauters - Van Hooydonk - Wauters - Vanthoor (Dodge Viper Comp. Coupé) + 65 ronden
6. Derdaele Jr-Wouters-Beliën-Van Rompuy (Porsche 997 GT4) + 77 ronden
7. Vanbellingen - Vandermaesen - Schrauwen - Renard (BMW M3 Silhouette) + 90 ronden
8. Muytjens-De Costers-Moore-'Brody' (BMW M3 GTR) + 96 ronden
9. De Laet - Vollebergh - van der Zwaan - van der Zwaan (Lamborghini Gallardo) + 98 ronden
10. Cox-Bouillon-Voets-Tavernier (Porsche 996 GT3 RS) + 104 ronden
....

JC/SW press

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op zondag 23 augustus 2009 om 20:25.
Circuit ZolderMedigroep Van DyckPriorwebEuro PrintingMultidesk.be - Dé gratis PC- en multimedia helpdesk!