RacingWorld.be

Nabeschouwing: ProSpeed Competition

ProSpeed Competition heeft op een schitterende wijze de 24 Hours of Zolder gewonnen. Het viertal Rudi Penders, Franz Lamot, David Loix en Louis Machiels heeft de 31ste editie van de nationale klassieker in een nieuwe recordafstand winnend afgesloten. In hun ProSpeed Competition Porsche 996 GT3 RS gingen ze hun merkgenoten Bert Longin, François Verbist, Henk Haane en Ruben Maes vooraf. De 24 Hours of Zolder jaargang 2009 werd een spannende en open editie, met bovendien dus een nieuwe recordafstand van maar liefst 844 ronden. De vreugde van het Porscheteam uit Luik was dan ook bijzonder groot. "We reden de perfecte race", was de korte, maar rake commentaar van Rudi Penders aan het adres van de verzamelde pers in Zolder. ProSpeed Competition startte als achtste, reed een vlekkeloze wedstrijd, waarvan amper 29 minuten in de pitlane, en nam 's ochtends definitief het commando over om klokslag 16u00 als winnaar over demeet te komen.

"Hoe je zo'n race wint?" is de vraag die Rudi Penders van een aantal journalisten na de race krijgt. "Wel eigenlijk is het recept even eenvoudig als complex. In eerste instantie moet je als rijder een foutloos parcours afleggen, want wat baten het werk van een team, constructeur of partner als je zelf fouten maakt? Maar er is uiteraard meer. Een portie geluk heb je altijd nodig, uiteraard, maar wat belangrijk is, zeker voor een slopende wedstrijd als Zolder, is een perfecte wagen. Je wagen dient 100% op deze race afgestemd te worden en zo'n wagen kregen Franz, David, Louis en ik van ProSpeed Competition in Zolder. Onze wagen was zonder overdrijven de beste van het lot. Tel daar nog een zeer ervaren team van medewerkers bij, van de mecaniciens in de pitlane, over de verantwoordelijken voor de data, tot de logistiek en de technische leveranciers, en dan kom je er zowat. Als je dan nog vooral je eigen wedstrijd rijdt en je race dus niet te veel op de concurrentie afstemt, dan ben je er al heel dicht bij. Voeg daar nog aan toe dat wij amper onvoorziene pitstops hebben uitgevoerd, dan is de som van de delen deze prachtige zege. Maar dit resultaat vergt wel jaren werk. We zijn er zelf een aantal maal dicht bij geweest, denk maar aan 2005, 2007 of 2008, maar het is dus nu pas gelukt. Laat mij nog toe om iedereen die aan deze zege heeft bijgedragen te bedanken."

Voor de vier rijders van ProSpeed Competition was het de eerste zege in de 24 Hours of Zolder, net als voor het team zelf. "Ik heb al veel gewonnen met Porsche, Rudi en ProSpeed, maar dit is wel bijzonder", lacht een zeer gelukkige Franz Lamot. "Eindelijk zou ik ook zeggen. Dit is de zoveelste deelname aan de Zolderse etmaalrace en deze zege ontbrak nog op het palmares. We zijn dan ook zeer goed voorbereid aan de start gekomen."

Ook David Loix en Louis Machiels waren uiteraard gelukkig. "Na mijn mooie vierde plek in de FIA GT2 tijdens de 24 Uur van Spa, is dit opnieuw een schitterend resultaat", glundert de Limburger Machiels. "Ik denk dat ik in een zeer sterk team ben terecht gekomen."

Voor Porsche werd de 31ste editie van de 24 Hours of Zolder een enorm succes. Naast de zege van ProSpeed Competition kaapte het merk ook de dubbel in GT3 weg, de zege in GT4 en finishten ook de beide andere gestarte Porsche de race.

Persbericht

Uitslag:
1. Penders - Lamot - Loix - Machiels (Prospeed Competition Porsche 911 GT3 RS) 844 ronden
2. Verbist - Longin - Maes - Haane (Porsche 911 GT3 Cup S) + 4 ronden
3. Kuismanen-Huisman-Behrens-Hasenbichler (Chrysler Viper GTS-R) + 37 ronden
4. Hemroulle-Verbergt-Raus- Van Hover (Porsche 911 GT3 Cup) + 38 ronden
5. Wauters - Van Hooydonk - Wauters - Vanthoor (Dodge Viper Comp. Coupé) + 65 ronden
6. Derdaele Jr-Wouters-Beliën-Van Rompuy (Porsche 997 GT4) + 77 ronden
7. Vanbellingen - Vandermaesen - Schrauwen - Renard (BMW M3 Silhouette) + 90 ronden
8. Muytjens-De Costers-Moore-'Brody' (BMW M3 GTR) + 96 ronden
9. De Laet - Vollebergh - van der Zwaan - van der Zwaan (Lamborghini Gallardo) + 98 ronden
10. Cox-Bouillon-Voets-Tavernier (Porsche 996 GT3 RS) + 104 ronden

ProSpeed press

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op dinsdag 25 augustus 2009 om 10:41.
SRO BelgiumMedigroep Van DyckPriorwebEuro PrintingHastings McKay Associates