RacingWorld.be

Racing For Belgium: voor het eerst een Aston in de 24 Hours of Zolder

For Belgium behaalde dit seizoen in de vier manches van de Mediagroep Van Dyck Belcar al twee podia. Een nieuw podium tijdens de 24 uur van Zolder, over goed een week, zou ongetwijfeld een bekroning van een eerste Belcar-seizoen betekenen. "Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet", beseft Wim Coekelbergs. "Vergeet niet dat het de allereerste maal is dat er een Aston Martin in de 24 uur van Zolder start en dat we bovendien met de Aston GT3 amper enige referentie inzake 24-uursraces hebben. Het wordt voor ons dus ook koffiedik kijken, wat niet wegneemt dat we ons 100% zullen voorbereiden en er alles aan zullen doen om zondagnamiddag in een goede positie over de eindmeet te rijden."

Racing for Belgium doet voor de 24 uur van Zolder natuurlijk een beroep op de habitués Wim Coekelbergs en Ron Marchal en zij krijgen de steun van de ervaren Belg David Sterckx en de Nederlander Robert den Otter. Zaterdag 8 september start er voor het eerst een Aston Martin in de 24 uur van Zolder. Het prestigieuze Engelse merk heeft natuurlijk een roemrijk 24-uursverleden, met een zege in Le Mans in 1959 en een overwinning in de GT1-klasse goed drie maanden geleden. "We laten in ieder geval niets aan het toeval over om van deze première iets moois te maken", legt Coekelbergs uit. "De krachtbron van de DBRS9 is terug naar Prodrive, maar de wagen wordt voor de race niet bijzonder aangepast. Het wordt voor alle GT3's overigens een echte uitdaging om de 24 uur vol te maken. Wie een regelmatige race kan rijden en van pech gespaard blijft, maakt bijzonder veel kans op een algemeen podium. Ik vrees zelfs dat wie in onze klasse de aankomst haalt, bijna zeker van een podium in GT3 is, want echt veel GT3's zie ik het einde niet halen. Mijn ambitie is wel om bij die overblijvers te horen en dus vol te scoren."

Voor de Franstalig Belg David Sterkcx is deze editie van de 24 uur van Zolder eigenlijk een come-back. Sterckx maakte in het verleden furore in de FIA GT en scoorde met het Britse Lister ondermeer een sterke tweede plaats tijdens de 24 uur van Spa in 2002. David Sterckx: "Zolder is van 1999 geleden, toen ik samen met Ugeux en Van Vaerenbergh startte in een Gillet Vertigo. Ik ben blij om terug te keren, zeker in een Britse GT, want dat roept bij mij goede herinneringen op. Met Lister scoorde ik tijdens de 24 uur van Spa een tweede plek in 2002 en een zesde in 2003. Daarnaast reed ik nog verschillende andere FIA GT-races met de GT van Laurence Pearce. Vandaar dat ik dit wel een bijzonder project vind. De Aston zal vermoedelijk wel iets makkelijker te besturen zijn dan de Lister in 2002 en 2003 en ik hoop van harte dat deze prachtige wagen ook betrouwbaar zal zijn. Maar ik geloof in Racing For Belgium. Ik ken het team uit mijn Clio-periode en ook daar was het ook al een van sterkhouders."

Naast de twee Belgen vinden we in de Aston ook twee Nederlanders. Ron Marchal is de vaste partner van Coekelbergs in de Belcar, maar maakte met de Britse machine ook al zijn opwachting in de FIA GT3, de ADAC GT3 Masters en de Dutch Supercar Challenge. En net uit die laatste serie komt de vierde man van het gezelschap: Robert den Otter. Den Otter komt in het Nederlandse GT en toerwagenkampioenschap met een V8-Star uit, een zeer krachtige en snelle machine. In tegenstelling tot Sterckx, die al met de Aston reed tijdens het voorbije Champcar-weekend, is de Aston voor den Otter woensdag echt een première.

De 24 uur van Zolder beginnen nu woensdag, 5 september, met de vrije trainingen en de kwalificaties.

JC/RFB

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op zondag 2 september 2007 om 13:38.
SRO BelgiumMichelinPriorwebEuro PrintingMouchaers Media Services