RacingWorld.be

Nabeschouwing: ProSpeed Competition

ProSpeed Competition scoorde vandaag zijn derde opeenvolgende podiumfinish in evenveel 24-uurswedstrijden. Na algemene en klasse-podia in Dubai en Spa, stond het team uit Luik vandaag eens te meer op het podium van de 29ste editie van de 24 Uur van Zolder, de eerste 24-uurswedstrijd die voor GT3-wagens verreden wordt. Rudi Penders, Franz Lamot, Kurt Dujardyn en Jos Van Roij reden in de top 6 gedurende zogoed als de hele wedstrijd, langzaam maar zeker plaatsen goedmakend tijdens de nacht. Het resultaat van vandaag is het beste resultaat van ProSpeed's 2007 Belcar campagne.

De andere wagen van het team, de Porsche 997 GT3 Cup met nummer 52, bestuurd door Fred Bouvy, David Loix, François Duval en Armand Fumal, reed het grootste deel van de eerste vijf wedstrijduren aan de leiding, tot een stukke koppeling hen 26 ronden in de pits hield. Tijdens de nacht echter maakte ProSpeed's olijke kwartet met rasse schreden terrein goed, maar toen ze na 16 uur racen weer in achtste positie reden begaf de versnellingsbak het. "De eerste vijf uur reed de wagen als een treintje," vertelde een teleurgestelde Fred Bouvy achteraf. "De strijd om de leiding was hard maar fair en de wagen deed precies wat je wilde dat hij deed. Maar toen ging de koppeling stuk en zagen we onze zegekansen in rook opgaan. En winnen was toch waar we voor gekomen waren."

Alle vier de piloten verklaarden 's nachts de jacht voor open. Tijdens de nacht reed rallypiloot François Duval een tijdlang in tandem met de Belcar-leidende Corvette, tot deze plots vuur vatte. "We reden al een hele poos achter mekaar," zei Duval. "Toen vloog de achtrekant van de Corvette in de fik, ogenschijnlijk zonder dat de piloot iets in de gaten had. Dus knipperde ik maar zo heftig mogelijk met de dimlichten en gelukkig had de piloot meteen door dat ik hem niet wilde inhalen, en dat er dus wel iets anders moest zijn. Hij is dan gestopt aan een baanpost op het moment dat de wagen in lichterlaaire ging."

Terwijl er in de voorste gelederen troepen sneuvelden, rukten Penders en co alsmaar dichter naar het algemene podium. "Alles liep gesmeerd," zei Penders. "De Porsche reed heel consistent en voorspelbaar tot bijna het einde van de race, maar de laatste 40 minuten gaven mijn remmen de pijp aan maarten en moest ik in sommige bochten gokken en gissen om er nog vlot door te komen. Terugschakelen naar vierde werd ook alsmaar moeilijker, en ondanks het feit dat we slechts op zes seconden van de tweede plaats eindigen zou het zeer riskant geweest zijn iets te proberen om die plaats de onze te maken. Het hele team werkte overigens ook als een Zwitsers uurwerk, en ze hebben alle pitstops naar perfectie uitgevoerd, hierbij goed gebruik makend van de pace cars. Het is tot dusver een moeilijk Belcar-seizoen geweest maar vandaag op het podium finishen maakt veel goed."

ProSpeed Competition's volgende 24-uursrace zijn de 3de editie van de 24 Uur van Dubai, in januari 2008. De volgende internationale wedstrijd is de finale van het FIA GT kampioenschap, die eveneens in Zolder verreden wordt.

SV/ProSpeed

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op zondag 9 september 2007 om 21:47.
SRO BelgiumMedigroep Van DyckPriorwebEuro PrintingHastings McKay Associates